Vad är lymfmassage/dränage?

Lymfsystemet är en del av vårt immunförsvar. Det har som  uppgift  att avlägsna bakterier, virus, svamp, främmande celler och mjölksyra. Lymfsystemet går parallellt med blodsystemet. Blodkärlen lämnar ifrån sig näringsämnen till cellerna. Det som cellerna inte vill ha, lämnar de tillbaka till vener (kärl som går tillbaka till hjärtat)  och lymfkärl. Lymfkärlen tar hand om 20% av vätskan och venerna förflyttar resten till andra organ såsom lever, njurar och urinblåsa som tar hand om det återstående. Vissa ämnen kan endast  lämna vävnaden via lymfsystemet, ex. bakterier, proteiner, döda celler.

Om inte lymfsystemet fungerar som det ska, stannar vätskan (slaggprodukter)  kvar mellan cellerna och bildar inflammationer som så småningom blir förtätad bindväv, man blir smärtkänslig i huden. Där kan jag ibland använda en koppa som hjälpmedel för att få bättre flöde i bindväven.

Undvik att använda  åtsittande kläder. De skapar en ärrvävnad och flödet blir sämre i lymfsystemet. Om du är spänd i axlar och nacke påverkar också flödet till det sämre.

Är du ofta förkyld

Får du lätt infektioner

Känner du dig svullen i kroppen

Får du märken efter åtsittande kläder

Blir du svullen efter träning

Känner du dig tung i kroppen

Svullnar kroppen vid PMS

Har du ärrvävnad

Är du smärtkänslig i huden

Om du känner igen dessa symtom, så kan jag hjälpa dig.

Genom lymfmassage kan jag hjälpa systemet att forsla bort vätskan.

Jag visar dig hur du gör egenmassage.

Andningen har en stor påverkan  i hur lymfsystemet fungerar. Vid optimal andning ska bröstkorgen vara stilla när vi andas. Det är magen som ska röra sig ut/in. Då är diafragman (andningsmuskeln) aktiverad. Den har så stor påverkan på hjärta, lymfsystem och bindväv. Hela kroppen blir påverkad, eftersom allt hänger ihop.

 Bra också att andas in/ut genom näsan. Vid inandning går luften genom bihålorna som analyserar luften och vid utandning återfuktas slemhinnorna.  

Jag kommer att gå igenom även det med dig.

Vad vi stoppar i oss har också en påverkan. Därför är det bra att äta näringsrik kost.

 Avstå från:

* socker

* gluten/mjölkprodukter

*kaffe, energidryck och kolsyrat eftersom de är vätskedrivande

 Att dricka vatten är det bästa.

https://svenskaodemforbundet.se/ 

 

Tillagd i varukorgen